Strony internetowe
Kategorie

Białko

pod uwagę rodzaj białka w obu przypadkach: odsetek kazeiny jest znacznie większy w mleku krowim, pokarm kobiecy zaś zawiera większy procent albuminy.

Wymienione różnice w składzie pokarmu kobiecego i mleka krowiego były kolejno uważane przez różne szkoły pediatryczne za wyłączne powody gorszych wyników otrzymywanych żywieniem sztucznym w porównaniu z karmieniem naturalnym. A więc początkowo sądzono, że szkodliwa jest duża ilość białka w mleku krowim – stąd tendencja do znacznego rozcieńczenia mleka do V3 przez dodanie wody lub kleiku i uzupełnienie wartości odżywczej tej mieszanki przez węglowodany lub tłuszcze. Mówiono dalej

o szkodliwym wpływie tłuszczu mleka krowiego, zawierającym kilkakrotnie większą ilość lotnych kwasów tłuszczowych w porównaniu z pokarmem . Później zwrócono główną uwagę na dużą zawartość soli, powodującą w obecności węglowodanów nasilenie fermentacji w przewodzie pokarmowym niemowlęcia. Wreszcie starano się upodobnić do pokarmu skład mieszanki przygotowanej z mleka krowiego, dążąc do tego, by stosunek ilościowy wszystkich składników był możliwie zbliżony do ich zawartości w pokarmie kobiecym – wymagało to niekiedy bardzo złożonych przepisów. Ostatnio zwrócono uwagę na różnicę w oddziaływaniu, a zwłaszcza na fakt, że mleko krowie zawiera znacznie więcej ciał buforowych, białkowych i fosforanów. Aby otrzymać to samo stężenie jonów wodorowych, do mleka krowiego trzeba dodać znacznie więcej kwasu niż do pokarmu kobiecego od tego uzależniono słabsze działanie soków trawiennych żołądka i dłuższe pozostawanie w nim mleka krowiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *