Strony internetowe
Kategorie

Gotowania mleka krowiego

Głównie też w celu ominięcia konieczności gotowania mleka krowiego i związanych z tym zmian w jego składzie, wprowadzono. Duże znaczenie ma tu przede wszystkim spożywanie siary przez nowonarodzone zwierzęta, podczas gdy u człowieka ten szczegół nie ma takiego widocznego wpływu, chociaż większa odporność niemowląt karmionych piersią nie ulega najmniejszej wątpliwości.

Poza tym jest rzeczą dowiedzioną, że u noworodka, a w mniejszym stopniu u niemowlęcia starszego, większa część albumin i globulin pokarmu kobiecego zostaje wchłonięta bez uprzedniego trawienia. Pozwala to dziecku na zużytkowanie tych ciał białkowych bez wysiłku ich trawienia. Fakt ten ma szczególnie duże znaczenie dla wcześniaków, których żywienie bez pokarmu kobiecego jest specjalnie niekorzystne.

użycie mleka koziego, które często łatwiej otrzymać bezpośrednio po dojeniu i które ma tę wyższość, że pochodzi od zwierzęcia bez porównania rzadziej zapadającego na gruźlicę niż krowa.

Zaczęto więc podawać niemowlętom mleko kozie w stanie surowym, jednak po pewnym czasie początkowy zapał ustąpił rozczarowaniu: wyniki ogólne nie były lepsze niż żywienia mlekiem krowim,. a w ostatnich latach zaczęły się mnożyć przypadki ciężkich niedokrwistości u niemowląt karmionych takim mlekiem. Przyczyna tego nie została jeszcze bezsprzecznie ustalona *, zmniejszyło to jednak znacznie liczbę zwolenników żywienia niemowląt mlekiem kozim, tym bardziej że mleko to musimy jednak gotować przed podaniem go niemowlęciu, gdyż kozy nie są tak zupełnie wolne od gruźlicy, jak to przypuszczano dawniej, a poza tym zapadają one często na brucelozę, co również nie pozwala na spożywanie ich mleka w stanie surowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *