Strony internetowe
Kategorie

Mleko krowie

Wspominaliśmy już wielokrotnie, że mleko krowie lub mieszanki z niego w stanie surowym, nie nadają się do podawania niemowlętom, że muszą być poddawane działaniu wyższej temperatury celem zabicia zarazków znajdujących się często w mleku. W tym celu możemy mleko sterylizować, pasteryzować lub gotować.

Sterylizacja mleka, czyli poddanie go działaniu wysokiej temperatury (powyżej 100°) pod ciśnieniem w specjalnych aparatach, zabija całkowicie wszelkie zarazki, nie nadaje się jednak do szerszego użytku, gdyż często nadaje mleku niemiły smak, zmienia niewątpliwie w znacznym stopniu jego skład chemiczny, przede wszystkim ciał białkowych, karmelizuje częściowo cukier oraz niszczy całkowicie i tak niezbyt liczne zaczyny i dodatkowe czynniki odżywcze (witaminy). U niemowląt żywionych takim mlekiem spostrzegano też częste występowanie gnilca, przebiegającego u nich odmiennie niż w wieku późniejszym, pod postacią tzw. choroby Moller-Barlowa.

Pasteryzacja mleka polega na poddawaniu go działaniu stosunkowo niskiej temperatury (70-80°) dostatecznej do zabicia większości zarazków, ale nie zmieniającej w większym stopniu składu mleka i nie niszczącej pewnych zaczynów witamina C ulega przy tym też tylko częściowemu zniszczeniu. Działanie temperatury 70° w ciągu 20 minut wystarcza np. do zabicia dość odpornych zarazków gruźlicy. Nie można tego jednak wykonać należycie bez specjalnych aparatów i odpowiedzialnej obsługi wymaga też szybkiego następczego ostudzenia mleka i trzymania go w niskiej ciepłocie celem uniemożliwienia rozmnażania się bakterii nie zniszczonych przez pasteryzację. W razie nieprzestrzegania tych warunków mleko pasteryzowane może być nawet szkodliwe, tym bardziej że zniszczenie zarazków wytwarzających kwas mlekowy uniemożliwia skwaszenie się mleka, co jest zawsze sygnałem ostrzegawczym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *