Strony internetowe
Kategorie

Płukanie dziecięcych przyrządów

Po posiłku buteleczkę i smoczek niezwłocznie i bardzo starannie przepłukujemy letnią wodą smoczek wkładamy do suchego zamkniętego naczynia przeznaczonego wyłącznie do tego celu.

Raz dziennie należy smoczek wygotować w wodzie. Czynniki wymienione w punktach 1-4 są powodem na ogół znacznie gorszych wyników żywienia sztucznego, o czym wspominaliśmy już kilkakrotnie.

Cala sprawa trawienia odbywa się tu w warunkach niezwykłych, nie sprzyjających rozwojowi dziecka. Wyrazem tej różnicy w przebiegu trawienia, nawet w razie zupełnego zdrowia niemowląt, jest odmienny wygląd stolców, warunkowany pewnym zwolnieniem całej sprawy w żołądku i w jelitach. Barwa stolca dzieci żywionych sztucznie jest zwykle jaśniejsza, spoistość większa, stolec zatraca charakterystyczną papkowatość, prawie stale występującą u dzieci karmionych naturalnie. W razie znacznej przewagi spraw gnilnych w przewodzie pokarmowym, po spożywaniu przez czas dłuższy większych ilości mleka krowiego, występują często stolce zmydlone (nadmiar wapnia występuje pod postacią nierozpuszczalnych mydeł), zbite, suche, kruche, jasnożółte lub szare. Wygląd stolca zmienia się znacznie po dodaniu do pożywienia większej ilości węglowodanów: stolec jest bardziej rozpulchniony, ma zabarwienie żółte lub żółtozielone wskutek szybszego przesuwania się zawartości w jelitach i zwiększonej fermentacji. Ten odmienny skład stolca w żywieniu sztucznym i karmieniu naturalnym łączy się również z odmienną florą bakteryjną. W stolcu niemowląt karmionych naturalnie znacznie przeważają pałeczki Gram-dodatnie (Bac. bifidus), gdy tymczasem w żywieniu sztucznym występują liczne bakterie Gram-ujemne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *