Strony internetowe
Kategorie

Podawanie surowych soków

W tym czasie rozpoczynamy też podawanie surowych soków jarzynowych lub owocowych, zwiększając ilość stopniowo od kilku do kilkunastu łyżeczek do herbaty dziennie, podawanych częściowo w przerwach pomiędzy pozostałymi posiłkami. Podawanie soków ma na celu dostarczenie niemowlęciu różnych związków mineralnych, głównie żelaza, niezbędnego do wytwarzania hemoglobiny,, oraz witamin, które w pokarmie kobiecym są w tym okresie w ilości już niedostatecznej dla intensywnie rosnącego organizmu. Używamy soków: marchwiowego, cytrynowego, pomarańczowego, jabłecz- nego. Sok z marchwi (lub z jabłka) przygotowuje się w następujący sposób: po obmyciu i oskrobaniu surowej marchwi rozcieramy ją na tarce i wyciskamy sok przez płótno.

Zmieniamy rodzaj soku stosownie do warunków: np. pod koniec zimy, gdy marchew jest już stara, sucha i sok jej zawiera mniej czynników dopełniających, zastępujemy go chętnie sokiem poma-rańczowym i cytrynowym, który zawiera znaczną ilość czynnika przeciwgnilcowego i czynnika pobudzającego wzrost.

Tutaj jednak, jak i wszędzie, należy się wystrzegać przesady spotykamy się nierzadko z podawaniem soku marchwiowego w nadmiernej ilości, co powoduje przeładowanie ustroju barwnikiem marchwi, żółtawe zabarwienie skóry, dające niekiedy powód do mylnego rozpoznawania żółtaczki (xanthomatosis).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *