Strony internetowe
Kategorie

RÓŻNICA STANU POŻYWIENIA W CHWILI SPOŻYCIA

Dalsza różnica, trudna, ale możliwa do pokonania, polega na tym, że niemowlę z piersi karmicielki wysysa pokarm świeży, nie zmieniony, w stanie żywym, bez zanieczyszczenia. Natomiast zwykle podajemy niemowlęciu mleko ssaków po upływie pewnego czasu od chwili wydojenia, po krótszym lub dłuższym transporcie, po zanieczyszczeniu podczas tej długiej wędrówki z rąk do rąk. Powoduje to często zmianę w składzie mleka oraz jego zakażenie drobnoustrojami chorobotwórczymi, z których największe znaczenie mają prątki gruźlicy typu bydlęcego. Wszystkie te czynniki zmuszają nas do podawania niemowlęciu wyłącznie mleka gotowanego, przez co zatraca ono jeszcze bardziej właściwości pożywienia świeżego, giną w nim w mniejszym lub większym stopniu różne zaczyny i dopełniające środki odżywcze.

Od konieczności gotowania mleka nie uwolnimy się nawet za pomocą znacznie intensywniejszej i skuteczniejszej niż dotychczas akcji zapewniającej zachowanie czystości podczas dojenia krów (wymiona, ręce, naczynia), szybkie przewożenie w wagonach-chłod- niach i dostarczanie mleka w stanie czystym do rąk konsumenta.

Obawa zakażenia gruźlicą zmusza nas do gotowania nawet mleka doborowego. Krańcowe wysiłki uzyskania takiego mleka są do pewnego stopnia zbyteczne, gdyż korzyść, jaką daje podawanie mleka krowiego w stanie surowym, jest problematyczna, niewspółmierna z kosztami otrzymania takiego mleka idealnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *