Strony internetowe
Kategorie

RÓŻNICA W SPOSOBIE PODAWANIA

Wreszcie ostatnia różnica pomiędzy karmieniem naturalnym a żywieniem sztucznym polega na odmiennym sposobie podawania pożywienia. Widzieliśmy już wyżej, że ograniczona wydajność piersi i zmęczenie czynnością ssania stanowią naturalne czynniki ograniczające spożycie pokarmu podczas każdego posiłku do rzeczywistych potrzeb niemowlęcia przynajmniej w większości przypadków. Czynniki te odpadają prawie zupełnie w żywieniu sztucznym: niemowlęciu podaje się często zbyt duże ilości mleka lub mieszanek, a łatwe ssanie z buteleczki, zwłaszcza jeśli otwór w smoczku jest zbyt duży, nie stanowi żadnego hamulca przeciwko spożyciu nadmiernej ilości, co jest tym szkodliwsze, że tolerancja na mleko ssaków jest znacznie niższa niż na pokarm kobiecy.

Nie ulega też wątpliwości, że ssanie piersi, jako czynność naturalna, musi wywierać wpływ intensywniejszy na wydajność gruczołów ślinowych i soku żołądkowego, co oczywiście wpływa dodatnio na proces trawienia pokarmu kobiecego.

Podawanie buteleczki wymaga przestrzegania następujących szczegółów technicznych, niezmiernie ważnych dla uniknięcia dodatkowych szkodliwości. Temperatura pożywienia powinna się wahać około

-409, co można osiągnąć przez wstawienie buteleczki do wody o tem-peraturze 60-65° na 5 minut. Temperatura pożywienia powinna być kontrolowana za każdym razem, aby uniknąć poparzenia dziecka lub podania inu pożywienia zbyt chłodnego. Uskutecznia się to przez przyłożenie buteleczki do oka – powinno to dać wrażenie ciepła, ale nie może parzyć. W celu skontrolowania temperatury mleka, a nie powierzchni butelki jak w sposobie opisanym, należy wylać sobie kilka kropel na zginającą się powierzchnię przedramienia. Natomiast wkładanie sobie smoczka do ust i kontrola temperatury przez wyssanie jest poważnym przestępstwem higienicznym, gdyż sprzyja przenoszeniu zarazków do jamy ustnej niemowlęcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *