Strony internetowe
Kategorie

Zmiana pożywienia

Bezpośrednio potem następuje dalsza zmiana pożywienia, ma-jąca na celu dostarczenie większej niż dotychczas ilości związków mineralnych pod postacią jarzyn. Możemy używać w tym celu marchwi, szpinaku, kalafiora, kalarepki, stosując się nieraz do wy-raźnych upodobań niemowlęcia. W większości przypadków możemy się jednak ograniczyć do podawania marchwi, dostępnej prawie w ciągu całego roku. Należy przy tym nadmienić, że taka jedno- stajność pożywienia w większości przypadków nie wpływa ujemnie na łaknienie niemowląt, w przeciwieństwie do dzieci starszych i ludzi dorosłych. Przeciwnie, każda zmiana, wprowadzenie nowej jarzyny, napotyka pewien opór ze względów wyżej wymienionych.

Radzimy przygotowywać jarzynę podług przepisu Pirqueta celem otrzymania potrawy o pewnej stałej wartości odżywczej, co niezmiernie ułatwia przepisywanie jarzyn, gdyż umożliwia dokładne obliczenie pożywienia niemowlęcia. Poleca się to tym bardziej, że sposób przyrządzania jest bardzo prosty i może być wykonywany w każdym domu.

Możemy podawać jarzyny w postaci pożywienia jednowartościo- wego lub też dwuwartościowego. Zalecamy zwykle podawanie jarzyn w porze obiadowej, bezpo-średnio po papce z kaszki w ten sposób, by wartość odżywcza całego tego posiłku południowego wynosiła, odpowiednio do potrzeb dziecka, od 150 do 200 nemów. Zaczynamy od mniejszych ilości jarzyn, mniej więcej od 30 nemów, zastępując nią odpowiednią ilość kaszki. Ilość jarzyny zwiększamy szybko, dążąc do tego, by posiłek obiadowy składał się z 100-130 nemów podanych w postaci kaszki, a pozostałe 50-70 nemów były pokryte przez jarzynę. Zwykle podajemy jarzyny jednowartościowe, a w postaci skoncentrowanej stosujemy je wtedy, gdy chodzi nam o dostarczenie pewnej liczby nemów w malej objętości, np. u dzieci tak zwanych trudnych do żywienia, jedzących niechętnie i powoli. Stosując te potrawy jarzynowe dwuwartościowe, stwierdzamy niekiedy występowanie zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego (luźne, częste wypróżnienia) zależne od znacznej zawartości w nich masła. W takich przypadkach należy powrócić do jarzyn jednowartościowych na czas przejściowy lub też na stałe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *